Keystone logo
Belgia

Studiu Doctorat în Belgia 2024

Schimb valutar

Costul de viață lunar de bază

 • Închiriați într-un apartament comun

  414
 • Ponderea utilităților

  64
 • Abonament la internet

  49
 • Transport local

  49

Costul stilului de viață

 • Combo fast food

  10
 • Bilet de cinema

  12
 • Pint de bere locală

  4

Cerințe pentru Viză

Pentru resortisanții din afara UE/SEE/Elveția care doresc să studieze în Belgia pentru o perioadă mai mare de 90 de zile.

De ce tip de viză aveți nevoie?

Numele vizei

Viza D (viza nationala de lunga sedere)

Preț și valută

USD 200

Vă puteți aștepta să plătiți 200 USD sau mai mult pentru procesarea cererii dvs. de viză. Taxele pot fi modificate.

Cine poate solicita viza?

Dacă sunteți cetățean UE/SEE/Elveția, nu aveți nevoie de viză pentru a studia în Belgia. Cu toate acestea, ar trebui să fiți înscris la o universitate sau o instituție de învățământ superior recunoscută ca ocupație principală în Belgia, să aveți suficiente fonduri pentru a acoperi cheltuielile în timp ce studiați în Belgia și să aveți o asigurare de sănătate adecvată.

Dacă sunteți cetățean dintr-o țară din afara UE/SEE/Elveția, cel mai probabil va trebui să solicitați unul pentru a vă înscrie ca student la învățământul superior acolo pentru o perioadă mai mare de trei luni. Studenții din unele țări (cum ar fi SUA) nu au obligația de a obține o viză pentru Belgia dacă șederea lor nu depășește 90 de zile.

Înainte de a putea aplica pentru a obține o viză de student belgian, va trebui, în general, să fiți acceptat într-un curs sau program de studii de către o universitate sau instituție de învățământ belgiană recunoscută.

Studenții din Republica Populară Chineză trebuie să obțină un certificat de evaluare academică eliberat de Centrul de Evaluare Academică (APS) înainte de a fi autorizați să se înscrie într-o instituție de învățământ superior din Belgia. Acest certificat APS este necesar pentru a obține o viză de student pentru Belgia. Examenul constă într-o evaluare tehnică a diplomei dumneavoastră și un interviu.

Unde puteți face cererea?

Ambasada sau consulatul Belgiei

Ar trebui să solicitați viza de student la ambasada sau consulatul Belgiei din țara dvs. de origine.

website:

Cum se face cererea?

Înainte de a aplica pentru o viză de student pentru Belgia, trebuie mai întâi să fiți acceptat la un curs la o instituție de învățământ acreditată și să plătiți taxele de înregistrare (aceasta va fi rambursată dacă cererea dvs. de viză este respinsă). Dacă sunteți un student internațional, va trebui să contactați cea mai apropiată ambasadă sau consulat belgian din țara dumneavoastră. Ambasada vă va ajuta să determinați dacă aveți nevoie de viză de student și vă va ghida prin aplicarea vizei.

Pentru cererea dvs. de viză de student, vi se poate cere să furnizați următoarele:

 • un pașaport/ID de călătorie valabil;
 • dovada că ai un loc la o instituție recunoscută;
 • copii ale certificatelor de studii;
 • detalii despre curs;
 • dovada de fonduri suficiente pentru a vă acoperi costurile de trai, de studii, de îngrijire medicală și de repatriere (617 EUR pe lună pentru anul de studiu 2015-2016);
 • un certificat medical;
 • dovada că nu ai antecedente penale dacă ai mai mult de 21 de ani.

Pentru a vă dovedi acceptarea la o instituție recunoscută, puteți furniza unul dintre următoarele:

 • confirmarea oficială de înregistrare la program;
 • o atestare care indică că aveți acces la studiile anticipate;
 • dovada înscrierii dumneavoastră la examenele de admitere.

De asemenea, vi se poate cere să furnizați o scrisoare care să sublinieze de ce v-ați ales cursul, de ce doriți să studiați în Belgia și cum vă va beneficia acest lucru. În plus, vi se poate cere să demonstrați o anumită competență lingvistică în limba în care va fi predat cursul.

În termen de opt zile de la sosirea dumneavoastră în Belgia, trebuie să vizitați birourile locale ale administrației municipale/primăria (maison comunale/gemeentehuis) pentru a solicita permisul de ședere și pentru a fi înregistrat în registrul populației străinilor.

Când trebuie să aplicați?

Pentru o viză de studii de lungă ședere, este recomandat să vă programați la ambasadă cu cel puțin două luni înainte de plecare. Pentru o viză de scurtă ședere, faceți o programare cu cel puțin 3 săptămâni înainte de plecare.

Durata vizei de student depinde de durata cursului. Puteți solicita reînnoirea permisului de ședere anual, cu aproximativ 30 până la 45 de zile înainte de data expirării acestuia.

Timp de procesare

2 Months

Oportunități de lucru

Dacă ești un student străin înscris într-o instituție de învățământ din Belgia și ai un permis de ședere valabil, poți lucra până la 20 de ore pe săptămână în timpul perioadei de curs, atâta timp cât nu interferează cu studiile tale. Va trebui să obțineți un contract scris pe durată determinată de la angajator, care este cunoscut sub numele de „contract de muncă pentru studenți”, și un permis de muncă de tip C. În caz contrar, puteți lucra în timpul vacanțelor oficiale universitare fără a fi nevoie de un permis de muncă belgian.

Ore pe săptămână

20

De ce ai nevoie de acest tip de viză?

Cererea dumneavoastră de viză poate fi respinsă dacă aveți antecedente penale sau dacă ați fost deportat din UE. Un alt motiv de respingere este dacă documentele care dovedesc că vei fi student lipsesc sau nu sunt complete.