Faculty of Humanities, Charles University
Introducere
Înființată inițial ca Institutul de Educație Liberală al Universității Charles în 1994, Facultatea de Științe Umaniste a Universității Charles a câștigat autonomie academică deplină în 2000. A fost înființată pentru a oferi programe de studii la nivelurile de licență, masterat și doctorat care anterior nu erau disponibile la universitate .
Sub conducerea prof. Dr. Jan Sokol, dr. Fostului ministru al educației și candidat la președinția Republicii Cehe în 2003, școala a dezvoltat mai multe programe progresiste care au răspuns unor nevoi tranzitorii importante.
Fundația muncii sale este programul de licență în arte și științe umane liberale , oferind studenților o alegere individuală fără precedent în selecția cursurilor atât în artele teoretice, cât și în cele aplicate ale filosofiei, istoriei, științelor sociale și limbilor străine.
Caracteristici speciale, cercetare, proiecte interesante:
Există trei domenii principale de cercetare academică la Facultatea de Științe Umaniste: filosofie, antropologie și științele sociale aplicate. Cercetările în filozofie se concentrează pe două domenii: fenomenologie și semiotică . Domeniile de cercetare asociate includ relațiile reciproce de acțiune, creativitate și retorică în domenii precum etica sau politica, dar și în filosofia artei și a esteticii.
Domeniul științelor sociale interdisciplinare include sociologia cunoașterii, a instituțiilor și a organizațiilor, studii de gen, studii ale societății civile și ale sectorului civil, studii de management și supraveghere în organizațiile de îngrijire.
Zona de cercetare a antropologiei constă în antropologie culturală, socială și istorică. Nucleul acestui domeniu al cercetării academice îl constituie formele comportamentului uman și ale acțiunii și cunoașterii (sociale), nu numai în ceea ce privește determinările tipologice ale acestora (în sensul procesului de ominizare), ci și în ceea ce privește istoricul, culturalul, socialul, contingența și variabilitatea generațională și de grup.
Facultatea de Științe Umaniste a fost implicată recent în 5 proiecte internaționale de cercetare și dezvoltare, și anume Educație pentru cetățenie democratică interculturală + (EDIC +) (Erasmus +: KA2, Cooperare și inovare pentru bune practici 2016-2019), Programul de cercetare ceh-norvegian, Granturi Norvegia , 2015-2017), Noi comunități de interpretare: contexte, strategii și procese de transformare religioasă în Europa târzie medievală și modernă timpurie (Action COST, 2013-2017), Consolidarea capacităților europenilor prin înființarea rețelei de alfabetizare europene (Action COST , 2014-2018) și New Materialism: Net-working European Scholarship on „How Matter Comes to Matter (Action COST, 2014-2018).
Asociația Studenților Facultății de Științe Umaniste a organizat numeroase activități interesante: programul „Buddy” pentru studenți internaționali, un club de film, Festivalul Umanității și Solidarității și Enciclopedia migrației.