Charles University Faculty of Arts
Introducere
„Încă de la începutul studiilor mele, mi-am făcut principiul că, ori de câte ori voi găsi o părere mai corectă, îmi voi abandona imediat propria părere, mai puțin corectă și îmi voi îmbrățișa cu bucurie opinia care este mai justificată, știind că tot ceea ce știm este doar o fragment infinitezimal din ceea ce nu știm.”
Jan Hus, filosof și reformator al Bisericii, absolvent al Facultății de Arte
Facultatea de Arte de la Universitatea Charles este în prezent una dintre cele mai mari și mai importante instituții de cercetare și educație în arte și științe umaniste din Europa Centrală. Facultatea a fost fondată în 1348 de regele ceh și mai târziu de împăratul Sfântului Roman Carol al IV-lea, care a stabilit-o ca una dintre cele patru facultăți ale universității din Praga, numită ulterior după el Universitatea Charles – cea mai veche universitate din Europa Centrală la est de Franța și la nord de Alpii. De când este centrul intelectual al țărilor cehe: absolvenții Facultății, faptele și ideile lor, au modelat societatea și cultura cehă, iar în momentele cruciale ale istoriei cehe, Facultatea de Arte a fost întotdeauna la chiar miezul evenimentelor.
Stiai asta…
… Departamentul de Studii Egiptene a lucrat în Egipt în ultimii cincizeci de ani și a făcut descoperiri semnificative? Descoperirea lor a mormântului unei regine egiptene necunoscute în Abusir în toamna anului 2014 a fost votată drept una dintre cele mai mari 10 descoperiri arheologice în 2014.
… în 2014, profesorului Tomáš Halík a fost distins cu prestigiosul Premiu Templeton, acordat persoanelor care „au adus o contribuție excepțională la afirmarea dimensiunii spirituale a vieții”?
… Profesorul Martin Hilský a tradus în cehă operele complete ale lui William Shakespeare?
Istorie
Facultatea de Arte a fost fondată ca una dintre cele patru facultăți originale ale Universității Charles – cea mai veche instituție de învățământ superior din Europa Centrală – prin emisiunea Cartei Fundației la 7 aprilie 1348. Carol al IV-lea, în urmărirea statului și a politicii sale dinastice, s-a străduit să stabilească Regatul Boemiei ca centru al Sfântului Imperiu Roman. Planul său era să-și concentreze savanții din țară și din străinătate la Praga, care a devenit orașul său rezidențial și astfel să-și întărească baza puterii. În vremurile prehusite, două treimi din toți studenții universității erau studenți ai Facultății de Artă unde dobândeau cunoștințele necesare pentru a putea studia la celelalte trei facultăți (teologie, medicină, drept). Unul dintre privilegiile de care se bucura facultatea era dreptul de a acorda diplome de master și doctorat care dădeau dreptul deținătorilor lor să predea la orice universitate europeană.
În cele două secole care au urmat războaielor husite, Facultatea de Arte Liberale a fost inima întregii universități. Din secolul al XVII-lea, a fost numită Facultatea de Filosofie. De la început până la mijlocul secolului al XIX-lea, a servit ca o facultate al cărei program a fost conceput pentru a oferi învățământ superior pregătitor viitorilor studenți ai celorlalte facultăți. Începând cu secolul al XVIII-lea, numărul disciplinelor academice a început să crească: pe lângă filozofie, s-au putut studia estetica, matematica, astronomia, științele naturii, inginerie, economie, educație și istorie. În secolul al XIX-lea, în afară de studiile orientale, arheologie și studiile religioase, au avut loc dezvoltări semnificative în domeniul filologiei și au fost introduse diplome în cehă, italiană, franceză, engleză și ebraică. După reformele din 1849–1850, facultatea a fost eliberată de funcția sa propedeutică și a dobândit un egal cu celelalte facultăți. În 1897, femeilor li s-a permis să studieze la Facultatea de Filosofie.
Facultatea și-a păstrat semnificația în țările cehe chiar și după împărțirea Universității din Praga într-o parte cehă și una germană în 1882. În timpul așa-numitei Prime Republici Cehoslovace (1918–1938), viața universității a fost modelată în special de secesiunea Facultății de Științe ale Naturii în 1920 și de achiziționarea unei noi clădiri de pe digul Vltavei – cea în care încă mai găsesc majoritatea departamentelor și sălilor de curs. Închiderea Facultății de către ocupația nazistă în 1939 a fost urmată de persecuția brutală atât a profesorilor, cât și a studenților. Anii productivi, entuziaști de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial s-au încheiat violent în 1948 cu lovitura de stat comunistă și următorii patruzeci de ani de regim comunist. Plecarea forțată a zeci de profesori remarcabili și introducerea disciplinelor marxist-leniniste au dus la declinul rapid al cercetării și predării. Speranțele pentru o schimbare socială pe scară largă la sfârșitul anilor 1960, așa-numita „Primăvara de la Praga”, în timpul căreia Facultatea a început să invite înapoi personalități semnificative ale acelei vremuri, precum filozoful Jan Patočka, au fost zdrobite de invazia sovietică din august 1968. În ianuarie 1969, Jan Palach, student al Facultății, s-a sinucis prin auto-inmolare în semn de protest politic. Piața în care se află clădirea principală și biblioteca centrală a Facultății de Arte îi poartă numele. După căderea regimului comunist și plecarea adepților săi compromisi în 1989, Facultatea s-a impus din nou ca una dintre cele mai prestigioase instituții din științe umaniste atât din Cehia, cât și din Europa Centrală.
Galerie
Admitere
Studiază la Facultatea de Arte
În conformitate cu sistemul Bologna , Facultatea de Arte oferă în prezent diplome de licență (3 ani, BA), diplome de master (2 ani, MA) și diplome de doctorat (3-8 ani, doctorat). Aceste diplome sunt recunoscute și respectate la nivel internațional, deoarece Universitatea Charles este printre primele 2% dintre universitățile din lume.
Tipurile individuale de programe de studii sunt desemnate pentru:
- solicitanții unui program de licență care au absolvit studiile medii superioare și au obținut certificatul final de studii medii – maturita ;
- candidații pentru următorul program de master de doi ani care și-au obținut diplomele de licență și
- solicitanții pentru programele de doctorat care și-au obținut diplomele de master.
Dacă nivelul de educație cerut a fost atins în altă parte decât în Republica Cehă sau Slovacă, solicitanții, dacă sunt acceptați, trebuie să prezinte un document care să ateste echivalența certificatelor lor ( nostrificare ); fără o astfel de dovadă, solicitantul nu poate fi înscris.
Programele Certian sunt disponibile atât ca subiect unic, cât și combinabile cu un al doilea subiect, în timp ce altele pot fi studiate doar în combinație.
Pentru majoritatea programelor de licență și master, subiectele sunt predate și examenele sunt susținute în cehă. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de departamente oferă cursuri în engleză și în alte limbi majore (pentru unii, aceasta a fost regula de mulți ani) și pentru programele de doctorat, în funcție de subiect, cunoașterea limbii cehe poate să nu fie o condiție prealabilă.
Institutul de Limbi și Studii Pregătitoare și Institutul de Studii Cehe oferă o gamă largă de cursuri de cehă .
Applying
O zi a porților deschise are loc în clădirea principală a Facultății în fiecare ianuarie, de obicei în a doua sâmbătă a lunii, oferind candidaților posibilitatea de a auzi informații mai detaliate de la reprezentanții disciplinelor individuale atât despre cerințele examenului de admitere, cât și despre cursurile efective. și opțiuni de carieră pentru absolvenți. Orarul zilei porților deschise este anunțat cel târziu în luna decembrie a anului precedent.
Termenul limită de depunere a cererilor este de obicei 28 februarie pentru licență, 31 martie pentru programele de master de doi ani și programele de doctorat. Cererile se depun electronic folosind sistemul de aplicații online al Universității . Pentru cerere se percepe o taxă administrativă nerambursabilă; bonul de chitanță de plată este întotdeauna atașat cererii. Cu excepția cererilor de renunțare la o parte a examenului de admitere sau a întregului examen, sau a cererilor de modificare a examenului de admitere din cauza nevoilor speciale ale solicitantului (în ambele cazuri trebuie prezentată o cauză întemeiată și susținută de documente), aplicațiile pentru programele de licență și master nu conțin niciun alt document atașat. Aplicațiile pentru programele de doctorat trebuie să conțină atașat un CV, un proiect de disertație care include bibliografie și un CV profesional (activitate de publicare și cercetare etc.).
Admission
Examenele de admitere au loc în lunile mai și iunie; fiecare solicitant va primi o invitație cu cel puțin 28 de zile înainte de data examenului. Examenul de admitere poate fi un examen individual (scris sau oral) sau două runde (scris și oral); examenul de admitere la programele de doctorat este o singură rundă – oral. Decizia de acceptare sau de neacceptare este transmisă solicitanților personal prin poștă, de obicei până la sfârșitul lunii iulie. Informații despre procedurile de admitere (date examene și rezultate) sunt, de asemenea, disponibile pe web.
Odată cu decizia de admitere, solicitanții acceptați vor primi informații privind înscrierea.
O cerere de revizuire a deciziei de neadmitere poate fi depusă în cazul în care solicitantul nu a fost acceptat. Procedura de revizuire va investiga dacă decizia decanului a fost emisă în conformitate cu regulile relevante; decanul sau rectorul poate modifica decizia numai dacă aceasta a fost emisă cu încălcarea regulilor și termenilor, nu însă în cazul în care un număr insuficient de solicitanți acceptați se înscriu la un curs.
Cerințele de admitere sunt definite pentru fiecare an universitar și care sunt accesibile publicului; cerințele precizează modalitatea de depunere a cererilor, taxele administrative, condițiile care trebuie îndeplinite pentru acceptare, domeniile de studiu deschise în anul respectiv și conținutul și forma examenelor de admitere. Cerințele pot fi specificate în continuare prin prevederi anunțate de decan (organizarea și desfășurarea examenului de admitere, aranjamente care să permită candidaților să-și vadă testele notate etc.).
Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre procedurile de admitere la licență, în urma programelor și disciplinelor de master și doctorat, nu ezitați să contactați ofițerul de admitere relevant sau partea constitutivă a Facultății care oferă cursurile la disciplina relevantă .
Enrollment
Solicitanții acceptați la cursuri au dreptul de a se înscrie în datele prevăzute; înscrierea are loc în luna septembrie. Studenții vor primi un pașaport de înregistrare („index”) care servește drept dovadă a atestărilor promovate în timpul studiilor; un alt document important este cartea de identitate a studentului. După înscriere, studentul se înregistrează electronic la începutul fiecărui semestru pentru discipline individuale (vezi Sistemul Informațional CU). La sfârșitul fiecărei etape a cursului (an de studiu), îndeplinirea obligațiilor de studii (puncte de credit) este verificată de către biroul pentru studii universitare de licență, postuniversitare și doctorat; înscrierea în al doilea și în anul următor al cursului se poate face și electronic.
Studiul în cadrul disciplinelor individuale de licență și master se realizează și prin planuri de studii , care definesc disciplinele obligatorii și obligatorii alese pentru planul de studii aferent; în mod normal, subiectele alese reprezintă 10% din planul de studii. Planul de studii alocă timpul de predare pentru disciplinele individuale din planul de studii (sfera dedicată materiei pe parcursul studiului), atestarea/ele și numărul de credite acordate pentru frecventarea cu succes a materiei; poate prevedea, de asemenea, cerințele reciproce, co-cerințe și incompatibilitatea disciplinelor individuale incluse în planul de studii. În cazul în care un student studiază două discipline (două specializări), studentul urmează cele două planuri de studiu (câte unul pentru fiecare domeniu); numărul de credite se împarte în mod egal între cele două domenii.
Planul de studii recomandat pentru domeniul specific de studiu prevede cea mai bună trecere posibilă prin curs, permițând studentului să-și finalizeze cursul în timpul standard de studiu
În fiecare semestru, se adoptă un orar de predare în conformitate cu planul de studii recomandat și se afișează cu cel puțin două săptămâni înainte de începerea semestrului pe paginile web relevante ale părților constitutive individuale ale Facultății care predau disciplina respectivă; este disponibil și acum în sistemul informațional.
Studenții care studiază în regim combinat au aceleași drepturi și îndatoriri ca și studenții cu normă întreagă. Același plan de studii se aplică acestora, cu excepția educației fizice (în programul de licență). Majoritatea catedrelor și institutelor care oferă un regim de studiu combinat țin întâlniri informative la începutul anului universitar în care studenții sunt informați despre cerințele, organizarea și modalitatea efectivă de executare a formei de studiu combinate.
Studiul în cadrul programelor de doctorat este guvernat de planuri individuale de studii sub îndrumarea unui supervizor. Pe lângă faptul că conține o listă a sarcinilor de studiu specifice ale studentului individual, planul individual de studii prevede și datele exacte până la care acestea trebuie îndeplinite; în mod normal, nu există un program regulat de lecții, cu excepția seminariilor de doctorat. Cursul de studiu este monitorizat și evaluat în mod continuu de către consiliul de specialitate; evaluarea periodică are loc o dată pe an, în septembrie.
The Academic Year
Anul universitar este împărțit în două semestre, iarnă și vară, urmate de o perioadă de examen de cinci săptămâni; Iulie și august sunt luni de vacanță, iar perioada de examinare continuă în septembrie. Pe lângă atestările continue, perioada de examinare este cea a examenelor finale „de stat”.
Sistemul informatic (IS)
Sistemul Informațional (SI) este parte integrantă a studiului Facultății. Înregistrarea electronică a disciplinelor în Sistemul Informațional pentru Studii (SIS) este obligatorie pentru toți studenții înscriși începând cu anul 2003/2004 la licență, în urma programelor de master și doctorat, inclusiv studenții străini care studiază în cadrul programelor de schimb; studenții folosesc Sistemul Informațional pentru a se înscrie pentru atestări; studenții înscriși în anul universitar 2006/2007 și ulterior folosesc SIS pentru a se înscrie pentru toți anii universitari următori, cu excepția anului I.
Graduation
La absolvire, studenții care au finalizat studiile în domeniul lor în mod obișnuit primesc o diplomă și o anexă la diplomă care conține informații despre programul de studii finalizat și domeniul de studiu, inclusiv extrase din toate disciplinele pe care studentul le-a studiat.
Scholarships
Studenții interni al căror timp de studiu nu a depășit cu mai mult de un an timpul standard alocat programului de studii pot primi, pe parcursul studiilor, următoarele tipuri de burse :
- Bursă pentru rezultate excelente ale studiilor;
- Bursă cu un singur scop: (i) pentru realizări remarcabile științifice, de cercetare, dezvoltare, sportive, artistice sau de altă natură creativă, (ii) în cazul unor circumstanțe personale extraordinare, (iii) în sprijinul studiilor în străinătate sau pentru a permite practica de muncă pe teritoriul CR, sau (iv) în cazul unei cauze excepțional de demne;
- Bursă de doctorat acordată automat tuturor doctoranzilor cu normă întreagă pe o perioadă de cel mult 3 ani; se plătește lunar;
- Indemnizatie de cazare;
- Sprijinul elevilor.
Bursa cu scop unic trebuie să fie avizată de Decan pe baza unui acord la care sa ajuns Bursa Facultății. Indemnizația de cazare și sprijinul pentru studenți se acordă de către rector pe baza unei evaluări a situației sociale a studentului candidat.
Înmatriculări și ceremonii de absolvire
Tradiția înmatriculărilor și ceremoniilor de absolvire este unul dintre ritualurile de tranziție de secole observate de Universitatea Charles. Înmatricularea este un eveniment solemn în cadrul căruia studentul este înscris în registrul Facultății („immatriculat”) prin depunerea jurământului de respectare a obligațiilor de studiu și a angajamentului etic față de școală, regulile acesteia și deciziile demnitarilor ei academici. Înmatriculările au loc de obicei în octombrie și sunt destinate numai studenților.
Absolvența este o ceremonie solemnă de adio dedicată absolvenților care au reușit să-și termine studiile; absolvenții depun un jurământ academic în limba latină și primesc o diplomă care îi dă dreptul de a folosi cursul academic corespunzător; diploma este prezentată de decan sau de unul dintre prodecani. Spre deosebire de înmatriculare, ceremoniile de absolvire sunt prezente de familie și prieteni și au loc de trei ori pe an (după datele examenelor finale); Ceremoniile de doctorat au loc de două ori pe an, în martie și octombrie.
Ambele ceremonii au loc de obicei în Aula Mare a Carolinum (cu excepția absolvirilor de licență care au loc în aula Facultății de Matematică și Fizică din Piața Orașului Mic [Malostranské náměstí]); însemnele universității și facultății – buzdugan și lanțuri de birouri – și rochii de ceremonie sunt purtate de demnitarii academicieni prezenți.
Burse și finanțare
Locații
Programe
- DOCTORAT FILOLOGII SLAVE
- Doctor în limbi romanice
- Doctor în științe politice
- Doctorat în studii teatrale
- Dr. Germanoslavistika
- Dr. Germanoslawistik
- Ph.D. in Anglophone Literatures and Cultures
- Ph.D. in Classical Philology
- Ph.D. in Medieval and Neo-Latin Studies
- Ph.D. in Philosophy
- Ph.D. in Romance Literatures
- Ph.D. in Sociology
- Ph.D. în Fonetică
- Ph.D. în Istoria și Cultura Asiei
- Ph.D. în Istorie/Istorie generală
- Ph.D. în Limbi și literaturi germanice și nordice
- Ph.D. în Lingvistică generală
- Ph.D. în Muzicologie
- Ph.D. în Psihologia Clinică și a Sănătății
- Ph.D. în Psihologia Socială și Psihologia Muncii
- Ph.D. în Studii Ibero-Americane
- Ph.D. în Studii de traducere
- Ph.D. în egiptologie
- Ph.D. în Științe Istorice Auxiliare