Keystone logo
© Prague Film School / Ali Shreim
Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Introducere

„Încă de la începutul studiilor mele, mi-am făcut principiul că, ori de câte ori voi găsi o părere mai corectă, îmi voi abandona imediat propria părere, mai puțin corectă și îmi voi îmbrățișa cu bucurie opinia care este mai justificată, știind că tot ceea ce știm este doar o fragment infinitezimal din ceea ce nu știm.”

Jan Hus, filosof și reformator al Bisericii, absolvent al Facultății de Arte

Facultatea de Arte de la Universitatea Charles este în prezent una dintre cele mai mari și mai importante instituții de cercetare și educație în arte și științe umaniste din Europa Centrală. Facultatea a fost fondată în 1348 de regele ceh și mai târziu de împăratul Sfântului Roman Carol al IV-lea, care a stabilit-o ca una dintre cele patru facultăți ale universității din Praga, numită ulterior după el Universitatea Charles – cea mai veche universitate din Europa Centrală la est de Franța și la nord de Alpii. De când este centrul intelectual al țărilor cehe: absolvenții Facultății, faptele și ideile lor, au modelat societatea și cultura cehă, iar în momentele cruciale ale istoriei cehe, Facultatea de Arte a fost întotdeauna la chiar miezul evenimentelor.

Stiai asta…

… Departamentul de Studii Egiptene a lucrat în Egipt în ultimii cincizeci de ani și a făcut descoperiri semnificative? Descoperirea lor a mormântului unei regine egiptene necunoscute în Abusir în toamna anului 2014 a fost votată drept una dintre cele mai mari 10 descoperiri arheologice în 2014.

… în 2014, profesorului Tomáš Halík a fost distins cu prestigiosul Premiu Templeton, acordat persoanelor care „au adus o contribuție excepțională la afirmarea dimensiunii spirituale a vieții”?

… Profesorul Martin Hilský a tradus în cehă operele complete ale lui William Shakespeare?

Istorie

Facultatea de Arte a fost fondată ca una dintre cele patru facultăți originale ale Universității Charles – cea mai veche instituție de învățământ superior din Europa Centrală – prin emisiunea Cartei Fundației la 7 aprilie 1348. Carol al IV-lea, în urmărirea statului și a politicii sale dinastice, s-a străduit să stabilească Regatul Boemiei ca centru al Sfântului Imperiu Roman. Planul său era să-și concentreze savanții din țară și din străinătate la Praga, care a devenit orașul său rezidențial și astfel să-și întărească baza puterii. În vremurile prehusite, două treimi din toți studenții universității erau studenți ai Facultății de Artă unde dobândeau cunoștințele necesare pentru a putea studia la celelalte trei facultăți (teologie, medicină, drept). Unul dintre privilegiile de care se bucura facultatea era dreptul de a acorda diplome de master și doctorat care dădeau dreptul deținătorilor lor să predea la orice universitate europeană.

În cele două secole care au urmat războaielor husite, Facultatea de Arte Liberale a fost inima întregii universități. Din secolul al XVII-lea, a fost numită Facultatea de Filosofie. De la început până la mijlocul secolului al XIX-lea, a servit ca o facultate al cărei program a fost conceput pentru a oferi învățământ superior pregătitor viitorilor studenți ai celorlalte facultăți. Începând cu secolul al XVIII-lea, numărul disciplinelor academice a început să crească: pe lângă filozofie, s-au putut studia estetica, matematica, astronomia, științele naturii, inginerie, economie, educație și istorie. În secolul al XIX-lea, în afară de studiile orientale, arheologie și studiile religioase, au avut loc dezvoltări semnificative în domeniul filologiei și au fost introduse diplome în cehă, italiană, franceză, engleză și ebraică. După reformele din 1849–1850, facultatea a fost eliberată de funcția sa propedeutică și a dobândit un egal cu celelalte facultăți. În 1897, femeilor li s-a permis să studieze la Facultatea de Filosofie.

Facultatea și-a păstrat semnificația în țările cehe chiar și după împărțirea Universității din Praga într-o parte cehă și una germană în 1882. În timpul așa-numitei Prime Republici Cehoslovace (1918–1938), viața universității a fost modelată în special de secesiunea Facultății de Științe ale Naturii în 1920 și de achiziționarea unei noi clădiri de pe digul Vltavei – cea în care încă mai găsesc majoritatea departamentelor și sălilor de curs. Închiderea Facultății de către ocupația nazistă în 1939 a fost urmată de persecuția brutală atât a profesorilor, cât și a studenților. Anii productivi, entuziaști de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial s-au încheiat violent în 1948 cu lovitura de stat comunistă și următorii patruzeci de ani de regim comunist. Plecarea forțată a zeci de profesori remarcabili și introducerea disciplinelor marxist-leniniste au dus la declinul rapid al cercetării și predării. Speranțele pentru o schimbare socială pe scară largă la sfârșitul anilor 1960, așa-numita „Primăvara de la Praga”, în timpul căreia Facultatea a început să invite înapoi personalități semnificative ale acelei vremuri, precum filozoful Jan Patočka, au fost zdrobite de invazia sovietică din august 1968. În ianuarie 1969, Jan Palach, student al Facultății, s-a sinucis prin auto-inmolare în semn de protest politic. Piața în care se află clădirea principală și biblioteca centrală a Facultății de Arte îi poartă numele. După căderea regimului comunist și plecarea adepților săi compromisi în 1989, Facultatea s-a impus din nou ca una dintre cele mai prestigioase instituții din științe umaniste atât din Cehia, cât și din Europa Centrală.

Burse și finanțare

Locații

  • Prague

    Faculty of Arts Charles University in Prague Jan Palach Square 2 116 38 Prague 1, , Prague

Întrebări