Charles University Third Faculty of Medicine
Introducere
Campusul de sănătate Vinohrady și-a început dezvoltarea la începutul secolului al XX-lea, până atunci la periferia orașului. În 1902, împăratul Franz Joseph I a inaugurat spitalul Vinohrady ca spital principal pentru cetățenii din districtele Královské Vinohrady și Žižkov. În 1925 Institutul de Stat pentru Sănătate a fost deschis în vecinătatea sa. Ambele instituții au început să joace în curând roluri cheie în dezvoltarea asistenței medicale în Praga, Boemia și Cehoslovacia. Înainte de divizarea Facultății de Medicină din 1953, ambele instituții au servit la instruirea studenților la medicină, pe baza activității sistematice a personalului lor remarcabil.
Din Spitalul Vinohrady, au fost anume Prof. oftalmologie Josef Janků, descoperitorul toxoplasmozei oftalmice (M. Jankumi); Prof. chirurgie pulmonară și abdominală Emerich Polák; fondatorul chirurgiei plastice cehe prof. František Burian. După cel de-al doilea război mondial: fondatorul diabetologiei cehoslovace Prof. Jiří Syllaba, renumit cardiolog Prof. Vratislav Jonáš, fondatorul hematologiei pediatrice cehe Dr. Jiří Janele, Prof. Neurologie J. Šebek, Prof. Medicină Legală E. Knobloch sau șeful Institutului de Psihiatrie doc. V. Petráň.
Din personalul Institutului de Sănătate de Stat și anume: prof. Ivan Honl, care a înființat primul Institut Pasteur terapeutic pe teritoriul statului nostru. Personalul acestui institut a participat la numeroase programe mondiale ale Organizației Mondiale a Sănătății după al doilea război mondial, printre altele la eradicarea globală a variolei mici (prof. Karel Raška). Pe baza unei tradiții atât de bogate, a fost posibilă înființarea unei noi facultăți medicale în campusul de îngrijire a sănătății din Vinohrady.
Facultatea noastră se referă la tradiția studiilor medicale la Universitatea Charles, deoarece a format una dintre cele patru discipline de bază la înființarea sa în 1348. Din anul universitar 1882/83, Facultatea de Medicină, la fel ca și restul Universității, a fost împărțită în două părți - germană și cehă. La 17 noiembrie 1939, împreună cu toate celelalte școli cehe, partea cehă a Universității a fost închisă. Această oprire temporară în învățământul ceh a durat până în 1945. Apoi, împreună cu întreaga universitate germană, Facultatea germană de medicină a fost abolită. Proprietatea sa a fost predată Facultății de Medicină din Cehia. În 1953, Ministerul Învățământului Superior a împărțit Facultatea de Medicină din Praga în trei facultăți separate: Facultatea de Medicină Generală (inclusiv stomatologie), Facultatea de Pediatrie și Facultatea de Igienă. Aceasta din urmă a fost transformată în actuala a 3-a Facultate de Medicină în 1990. Faptul că o nouă Facultate independentă de igienă a fost creată în 1953 a adus unele schimbări fundamentale: această facultate a păstrat un accent medical de bază, deși s-a specializat în domeniile igienei și prevenirea. Pe de o parte, această specializare a permis dezvoltarea tuturor ramurilor de igienă în medicina noastră postbelică, dar, pe de altă parte, a restricționat și a limitat în același timp sfera de realizare a studenților în practica clinică.
Instrucțiunile medicale din era comunistă au fost marcate printr-o abordare destul de formalistă și bazată pe cadre. Din noiembrie 1989 am reușit să realizăm toate schimbările substanțiale în organizarea facultății necesare pentru realizarea noului curriculum și a reformelor de studiu. Numele Facultății a fost schimbat în Facultatea a III-a de Medicină, Universitatea Charles, care a subliniat accentul său principal. Conf. Univ. Prof. Cyril Höschl, MD, a fost primul decan al facultății ales în alegerile libere după revoluția din 1989. Senatul academic a fost înființat atunci împreună cu Consiliul științific care în zilele noastre înrolează mulți membri străini remarcabili. Au existat concursuri pentru toate pozițiile de conducere la anumite institute, clinici și pentru alte posturi universitare. Curriculumul a fost restructurat astfel încât planul de studiu să reflecte orientarea generală a facultății care integrează o zonă dezvoltată de subiecte preventive. O mulțime de angajați din diverse secțiuni ale Ministerului Sănătății și Academiei de Științe din Republica Cehă sunt implicați direct în activitățile pedagogice și de cercetare ale facultății.
În septembrie 1992 a fost deschisă o nouă clădire a Facultății pe strada Ruská. Acesta găzduiește decanatul, diferite departamente teoretice, departamente de igienă și subiecte preventive și, nu în ultimul rând, Centrul pentru informații științifice, nou înființat în 1992. În mai 1991, doamna Margaret M. Bertrand, profesor canadian de limba engleză limba, a fondat un premiu pentru cel mai bun student al Facultății care urmează să fie acordat anual la ceremonia de absolvire. Condițiile pentru studiu și lucrări științifice s-au îmbunătățit odată cu deschiderea noului etaj 6 al clădirii principale a facultății în mai 2000, găzduind printre altele Departamentul de nutriție și laboratoarele de chimie și biologie moleculară. Îmbunătățiri suplimentare au avut loc în mai 2006 cu partea recontrolată a Colegiului de Nursing din Ruská 91, unde se află acum Departamentul de Etică Medicală, Nursing și Limbi Străine. Vizitele studenților în străinătate devin o parte de neșters a instruirii la facultate. Participarea la programe științifice și de cercetare internaționale și prelegeri ale unor specialiști străini permit Facultății să își extindă aripile și să stabilească noi burse științifice reciproc avantajoase. Acest lucru facilitează îmbunătățirea calității materialului didactic, studiul noilor metode, proceduri și abordări, creând astfel condiții tehnice indispensabile pentru atingerea unui nivel superior de educație.
Cea de-a 3-a Facultate de Medicină a conferit gradele sale didactice multor personalități remarcabile în ultimii trei ani, printre cele mai proeminente fiind: Prof. Zdeněk Neubauer în biologie, Doc. Ivan M. Havel în inteligența artificială și prof. Luboslav Stárka în endocrinologie. În același timp, în incinta facultății au avut loc câteva zeci de prelegeri ale unor specialiști străini cunoscuți. Să menționăm cel puțin câștigătorul Premiului Nobel pentru neurofiziologie prof. J. Eccles, renumit specialist în psihiatrie prof. P. Grof, și daseine-analitic prof. Condrau. Așa cum a fost propus de Consiliul Științific al Facultății, Sir Karl Raimund Popper (1902–1996), epistemolog, susținător al societății deschise, unul dintre cei mai mari filosofi ai secolului al XX-lea, a primit titlul de doctor honoris causa în medicină la 25 mai 1994. Cea de-a 3-a Facultate de Medicină a participat la acordarea unui doctorat onorific unuia dintre descoperitorii ADN, câștigătorul Premiului Nobel, prof. James Watson. De asemenea, cu ocazia aniversării a 650 de ani de la fundația Universității Charles, am sugerat ca un alt laureat al Premiului Nobel, un neurofiziolog cunoscut la nivel mondial, profesorul Huxley din Marea Britanie, să primească și un doctorat onorific în 1998.
MUDr. P. Čech de la facultatea noastră a inițiat plasarea plăcilor onorifice în memoria câștigătorilor Premiului Nobel pentru medicină domnul și doamna Cori în casele lor natale din străzile Salmovska și Petrska din Praga în cadrul proiectului Praga - Orașul european al culturii 2000. cooperarea între facultățile individuale ale universității, în special facultățile de medicină, este în creștere. Universitatea susține competiția sănătoasă în activități sportive între facultăți, iar studenții participă, de asemenea, la diferite evenimente sociale și culturale nu numai în această țară, ci și în străinătate. Facultatea publică revista VITA NOSTRA, reflectând viața academică a comunității și reprezentând diverse laturi ale facultății în două numere funcțional distincte: VITA NOSTRA REVUE, o colecție trimestrială de articole, comentarii și reflecții și VITA NOSTRA SERVIS, un buletin informativ care iese săptămânal. În anul universitar 1991/92, Facultatea a preluat studenți străini în Medicină generală, cu accent pe prevenire. Limba de predare este engleza. Drepturile și obligațiile studenților străini sunt stipulate în contractele semnate între student și decanul facultății.
Noile cerințe de medicină modernă pentru medici se reflectă în noul curriculum de medicină, pe care Facultatea îl implementează încă din anul universitar 1996/97.
Baza didactică a 3. LF include Spitalul Facultății Královské Vinohrady, Centrul de Psihiatrie Praha, Spitalul Na Bulovce, Spitalul Thomayer, Institutul pentru Îngrijirea Mamei și Copilului, Spitalul Na Homolce, Spitalul Militar Central și Institutul Național de Sănătate Publică. La predare participă, de asemenea, experți de seamă ai Academiei de Științe Cehă și ai Institutului de Medicină Clinică și Experimentală.