Doctorat în cercetare experimentală prin design, artă și tehnologii
Bolzano, Italia
DURATA
3 Years
LIMBI
Engleză
RITM
La zi
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE
Solicitați termenul limită de aplicare
CEA MAI DEVREME DATĂ DE ÎNCEPERE
01 Nov 2024
TAXE DE ȘCOLARIZARE
EUR 189 / per year
FORMAT DE STUDIU
În campus
Introducere
Programul de doctorat își propune să formeze o nouă generație de cercetători capabili să îmbrățișeze oportunitățile oferite de convergența dintre design, artă, științe sociale, științe umaniste și tehnologie, integrând cunoștințe complexe pentru a aborda multiple provocări globale dintr-o perspectivă post-disciplinară.
Programul de trei ani reunește profesori de la diferite facultăți ale Universității Libere din Bolzano (Design și Artă, Inginerie, Educație și Economie și Management) și profesori de renume național și internațional pentru a propune un model de cercetare bazat pe dialog și colaborare între discipline.
Programul oferă un spațiu de reflecție speculativă, critică și pragmatică asupra problemelor, a soluțiilor potențiale și a noilor perspective conceptuale inspirate de cultura designului și de producția artistică. Acesta integrează cunoștințe complexe de design, științifice și sociale și necesită stabilirea unor relații de colaborare cu actori umani, non-umani și mai mult decât umani prin metode interculturale, învățând de la alții, îmbrățișând relativismul cultural și experimentând noi instrumente și practici de cercetare.
Programul de doctorat abordează multiple provocări globale, invitând doctoranzii să investigheze probleme de mediu, sociale, politice și culturale prin cercetare inter/transdisciplinară și dezvoltarea de modele alternative, experimentale, critice și exploratorii pentru a genera noi cunoștințe, a promova transformarea eco-socială, justiția socială și de mediu, durabilitatea, diversitatea, a pune sub semnul întrebării potențialul și limitele dezvoltărilor și implementărilor tehnologice prin abordarea interculturală a designului și a artei.
Practicile de design și de artă pot răspunde la progresele rapide ale inteligenței artificiale, ale producției inteligente, ale tehnologiilor bazate pe date și ale interacțiunii om-calculator printr-o reflecție comună asupra modelelor sociale și a practicilor culturale în lumina unor principii etice, incluzive, sensibile din punct de vedere cultural și durabile.
Admitere
Curriculum
Proiectele studenților doctoranzi se pot concentra pe următoarele subiecte și domenii de cercetare bazate pe Design, Artă, Ingineria Informației, Științe Economico-Sociale și Educație:
- Redefinirea critică a tehnologiei în domeniul extins al culturii contemporane
- Producția de artă și design în era post-digitală
- Postumanismul în artă și design
- Etnografia multispecială în design, artă și tehnologii
- Antropologie socio-culturală pentru design, artă și tehnologii
- Educație în artă și patrimoniu cultural prin tehnologii digitale
- Tehnologii inteligente, societate și educație
- Design pentru Patrimoniul Cultural / Imaterial / Peisagistic
- Design și interacțiune fizică (fizică și digitală).
- Proiectarea, fabricarea și caracterizarea materialelor inteligente și a componentelor electronice
- Design de interacțiune și materiale inteligente
- Viitorul designului de interacțiune și al comunicării transmedia
- Interacțiune critică și durabilă om-calculator
- Democratizarea tehnologiei
- Diversitate și justiție socială în/cu tehnologii
- Metodologii multidisciplinare pentru teritorii și elaborarea politicilor
- Design pentru echitatea de gen și incluziunea
- Economia circulară și ciclurile materialelor pe bază de bio
- Materiale și practici de bricolaj durabile
- Biodesign cu microorganisme și sisteme vii
Aceste subiecte se referă atât la proiecte de cercetare interdisciplinare și transdisciplinare consacrate, cât și la profilurile membrilor individuali ai Comitetului Științific.
The stages of the PhD
În primul an, pe lângă dobândirea de cunoștințe despre metode de cercetare centrate pe om, design și artă, studenții vor fi implicați în activități de seminar pentru a înțelege cercetarea academică, inclusiv problemele etice, de gen și de confidențialitate, precum și bibliometrice și non -sisteme de evaluare bibliometrică. Un aspect esențial al activității de formare va fi dobândirea de competențe tehnico-operaționale prin cercetare de laborator și de teren, într-o abordare practică și de învățare practică, pe lângă cunoștințele teoretice de bază.
Din anul II, studenții vor petrece o perioadă în străinătate (minim 3 luni până la maximum 12 luni) la o altă universitate și/sau laborator de cercetare, companie sau instituție culturală și vor participa/co-organiza ateliere de cercetare transdisciplinară.
Al treilea an este dedicat finalizării proiectului de cercetare, activităților de design și artistice, prototipurilor în cazul proiectelor practice și tehnologice, sau cadrului teoretico-critic în cazul proiectelor mai speculative, precum și redactării tezei și finalizarea activităților de diseminare. .
La sfârșitul fiecărui an, studenții trebuie să-și prezinte activitățile, proiectele și rezultatele Comitetului Științific, care examinează și evaluează munca individuală, face recomandări și aprobă progresul către anul următor.
Rezultatul programului
Candidații la doctorat sunt obligați să:
- Dezvoltați și implementați un plan individual de cercetare pe parcursul celor trei ani sub supravegherea unui supervizor și a unui co-supervizor
- Prezentați rezultatele cercetării lor la una sau mai multe conferințe internaționale sub formă de prezentare orală sau poster. Aceste rezultate trebuie publicate ca lucrări ale conferinței, un articol sau un eseu
- Desfășoară activități de cercetare în străinătate timp de cel puțin trei luni
- Participați la cursuri obligatorii, seminarii și/sau școli de vară/iarnă/primăvară și ateliere transdisciplinare bazate pe practică, care își extind cunoștințele și își îmbunătățesc abilitățile pe teme legate de teza de doctorat.