Citește Descrierea Oficială

O Facultatea de Teologie protestantă (Inițial cunoscut sub numele Facultatea de Teologie hus cehoslovac protestantă) A fost fondată la Praga, la 28 aprilie 1919. Înainte de primul război mondial, au existat multe restricții cu privire la protestanți din ținuturile cehe (care făceau parte din Austria catolică la momentul respectiv), iar candidații pentru ministerul a trebuit să meargă la Viena pentru a studia. Odată cu înființarea noului stat cehoslovac după Războiul a venit libertate religioasă deplină.

Reformat și luterani au unit pentru a forma Biserica Evanghelică din Cehă Fraților, și unul dintre primele sale acțiuni a fost de a stabili o Facultatea de Teologie protestantă a instrui elevii săi la teologie și cei din alte biserici. În primul an al existenței sale, facultatea a avut 14 elevi, dar acest lucru a crescut în curând la 78 în 1923 și 160 în 1929. Femeile a început să studieze la Facultatea în 1922; numărul acestora a crescut considerabil după Sinodul Bisericii Evanghelice din Cehia Fraților au decis să hirotonească femei pentru lucrarea în 1953. În timpul ocupației germane Facultatea a fost închisă, alături de cele mai multe alte institute de învățământ superior, dar si-a reluat activitatea atunci când al doilea război mondial a fost de peste. În 1949-1950 au existat 230 de elevi.

În 1950, statul comunist a decis că facultatea ar trebui să fie împărțită în două școli: Facultății de Teologie Hus pentru studenții din Husite Biserica Cehoslovacă, și Facultatea de Teologie Comenius protestantă pentru studenții de la Biserica Evanghelică din Cehă Frați și biserici mai mici. În conformitate cu comunistii Facultatea Comenius experimentat multe dificultăți și numărul de elevi a scăzut la sub 100. Pentru cea mai mare parte a anilor 1950 și 1960 Dean a fost cel mai important teolog ceh protestant Josef Lukl Hromadka. După căderea regimului comunist în 1989, noi oportunități deschise pentru Facultatea Comenius. A existat o creștere extraordinară a numărului de studenți. In anul 1990 Facultatea Comenius a fost încorporată în Universitatea Charles și redenumit Facultatea de Teologie protestantă. În 1995 sa mutat la sediul mai mari, pe site-ul său prezent. În 2007-2008, facultatea a avut în jur de 500 de studenți și 25 de cadre didactice unii.

Facultatea de Seal și simbolul

Gandeste-te - Act - Vorbește: Teologia ca sare

Unele reflecții privind emblema Facultății Pavel Filipi La Facultatea de Teologie din Praga protestantă a fost înființat în 1919, fondatorii ei s-au confruntat cu o sarcină mică, în plus față de multe altele mai mari: cum să reprezinte simbolic tradițiile ei au fost bazându-se pe, iar obiectivele au fost menite. Prin urmare, au proiectat o nouă emblemă, care este încă folosit astăzi ca sigiliul Facultății.

Cum este simbolismul său să fie înțeles?

În centrul unui desen sau model circular vom vedea un potir. Acest lucru simbolizează destul de clar legătura cu moștenirea Reformei cehe, în special cu husita Reformei, care a reintrodus recepția potirului prin laicilor la festivitățile de Cina Domnului. În anul 1417 Facultatea de Teologie a Universității întregul Praga numit pentru comuniune sub ambele feluri, luând partea revoluției și riscând, astfel, însăși existența ei: într-un an, Consiliul de la Constanța și-a retras licența de a preda. În alegerea acestui simbol, noua Facultatea a demonstrat că a fost angajat să Potir (cu toate acestea s-ar putea atrage după sine), la fel cum Hussites ar fi fost, și că a respins orice fel de clericalism, inclusiv clericalismul teologică.

În jumătatea superioară a desenului sau modelului rotund, putem citi cuvintele latine: SAPERE, Agere, LOQUI, ceea ce înseamnă în limba engleză: gândiți-vă, să acționeze, să vorbească. Originea istorică a acestui motto merge înapoi la Jan Amos Komenský (Comenius), ultimul episcop al vechii Unității Fraților. Alegerea acestor termeni și modul în care acestea sunt legate între ele pot fi înțelese fără nici o explicație suplimentară. Teologia Noua facultate vrea să cultive ar trebui să fie academice, care necesită o disciplină intelectuală riguroasă; ar trebui să fie practic, ceea ce duce la o acțiune; și în cele din urmă, ar trebui să se bazeze pe dialog, respingând orice alt mijloc de a pune peste adevăr în afară de Cuvântul. Ordinea în care sunt plasate termeni este, probabil, surprinzător, cu "vorbi" în locul al treilea, formând punctul culminant al motto-ul. Dar această surpriză dispare când ne amintim de importanța extraordinară a Reformei ceh atașat la libertatea cuvântului lui Dumnezeu. Liber proclamă Cuvântul eliberatoare este în sine ", cea mai liberă a acțiunilor" (actus liberimus Omnium) și este capabil să elibereze creștinismul din robia lui babiloniană. Din nou și din nou, chiar și în vremuri de cea mai mare opresiune, creștinii protestanți cehi au experimentat faptul că "Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat" (2 Tim. 2: 9), și că, dimpotrivă, creează un spațiu pentru vorbire liber în jurul valorii de sine. În urma acestei experiențe și tradiție, fondatorii Facultății s-au angajat să stabilească Facultatea ca un refugiu de exprimare liberă, înrădăcinate în libertatea cuvântului lui Dumnezeu.

În partea centrală a emblemei, la stânga și la dreapta potir, este o enigmă sub forma a două referințe la Scriptură - Leviticul 02:13 și Marcu 9:49. În ambele pasaje cuvântul "sare" (vanza latină) este de a fi găsit. Conexiunea dintre motto-ul și citatele biblice devine clar atunci când ne dăm seama că scrisorile inițiale ale celor trei cuvinte în motto-ul (Sapere, Agere, Loqui) formează împreună cuvântul latin SAL.

Dar ce teologie și o facultate teologică de a face cu sare? Ceea ce a condus predecesorii noștri care au ales designul emblemei pentru a selecta aceste două pasaje dintre multele locuri din Biblie unde se menționează sare? Astăzi putem ghici doar la exegeza au avut în minte. Putem fi totuși destul de sigur că versiunea a citat din Mark că au în fața lor a fost una care nu este, probabil confirmată de manuscrisele originale, dar este adesea găsit în traducerile reformate din Biblie. În conformitate cu această versiune, cuvintele lui Isus au fost: "Orice jertfă va fi sărată cu sare." Ne-am lovit de faptul că, în ambele pasaje cuvântul "sare" este strâns legată de conceptul de ofrandă de sacrificiu. Leviticus 02:13 poruncește: "Să sezon toate darurile tale de cereale cu sare. Nu lăsați sarea legământului Dumnezeului vostru din darurile voastre de cereale. Se adaugă sare la toate ofertele tale. "Teologia ca o referire la sacrificiu? Oare fondatorii Facultății doresc să sublinieze că facultatea ar trebui să continue să direcționeze atenția spre miezul mesajului creștin - sacrificiul lui Hristos pe cruce? Poate. Dar, poate că aveau altceva în minte atunci când au proiectat emblema. Pentru că în ambele citate de sare este menționată ca un ingredient suplimentar care devine dizolvat și dispersat prin jertfa de sacrificiu. Iar această auto-dizolvare și de auto-dispersare este una dintre funcțiile de bază ale teologiei. Prin intermediul pune sub semnul întrebării propriile sale instincte de auto-conservare îl angajează întreaga gândire sale, acționând și vorbind în slujba atât creștine și comunități civice, avertizează și le protejează împotriva corupției egoismului, și îi încurajează să servească în mod altruist pe cei care sunt considerate ca fiind de importanță cel puțin în această lume. În acest fel, teologia poate aduce contribuția sa la asigurarea faptului că familia umană nu pierde dimensiunea de sine sine și renunțare voluntară, fără care sunt posibile nici o viață a demnității umane și nici coexistența pașnică.

Programe predate în:
  • Engleză
  • Ceh

Această școală oferă și:

Doctorat

Charles University Protestant Theological Faculty

Scopul studiilor doctorale în domeniul filozofiei religiei este ca studenții să cultive, în mod obișnuit, pentru studii avansate, capacitatea lor de a examina, folosind i ... [+]

Scopul studiilor doctorale în domeniul filozofiei religiei este ca studenții să cultive, în mod obișnuit, pentru studii avansate, capacitatea lor de a examina, folosind instrumente și abordări filosofice, fenomene religioase și aspecte legate de dimensiunea religioasă a culturii umane, inclusiv gândirea teologică și tradițiile sale. Elevii învață să reflecteze critic asupra acestor abordări și asupra rezultatelor acestora și să le interpreteze atât în contextul lor specific, cât și în cadrul cunoștințelor academice curente. În legătură directă cu natura sa multidisciplinară, acest program de studiu dezvoltă abilitățile necesare pentru analizarea problemelor complexe și studenții învață să combine diferite perspective și discursuri de specialitate în evaluarea constatărilor specifice și ipotezelor de testare, asigurând în același timp că metodele utilizate sunt adecvate , gândirea este precisă, iar problemele complexe sau controversate sunt exprimate clar. Programul de studiu nu numai că duce la dobândirea de cunoștințe și abilități de specialitate, dar dezvoltă și abilitatea de a înțelege opiniile, conceptele, învățăturile și teoriile care sunt netradiționale sau diferă de cele proprii, cultivă abordările argumentative ale dezbaterilor critice și perfecționează capacitatea de a se evalua și de a-și formula propria opinie sau poziție.... [-]

Republica Cehă Prague
Octombrie 2019
Engleză,Germană
La zi
4 ani
Campus
Online & Campus Combinate
Citiți mai multe în limba engleză
Charles University Protestant Theological Faculty

Scopul studiilor de doctorat în domeniul teologiei biblice este ca elevii să cultive, în mod obișnuit pentru studii avansate, capacitatea lor de a gândi teologic și de a- ... [+]

Scopul studiilor de doctorat în domeniul teologiei biblice este ca elevii să cultive, în mod obișnuit pentru studii avansate, capacitatea lor de a gândi teologic și de a-și aprofunda cunoștințele în disciplinele teologice biblice relevante la nivel de experți.

Domeniul acoperă toate aspectele studiului specializat al Bibliei, cum ar fi factorii teologici, literari și istorici. Studiile se concentrează pe domeniul Vechiului Testament sau al Noului Testament. Acestea includ examinarea textelor biblice în relevanța lor pentru tradițiile religioase și culturale. În funcție de proiectul disertației specifice, studiile se pot ocupa de aspecte textuale, lingvistice, literare, literar-istorice, istoriografice, religioase sau culturale. În mod normal, ei trebuie să ridice și întrebări despre profilul teologic sau despre mărturiile generale ale Scripturii în legătură cu întrebările teologice relevante și să se ocupe și de probleme de înțelegere, comunicare și interpretare. Domeniul de lucru al studiilor biblice include, de asemenea, disciplinele specializate înrudite - de exemplu, filologia limbajelor antice și clasice, literatura vechiului Orient antic și principalele culturi ale antichității, fenomenologia religiilor și studiul religiilor antichitatea, arheologia și istoriografia regiunilor relevante - și, de asemenea, o reflecție asupra metodologiilor din domeniul biblic, a aspectelor hermeneutice și a istoriei cercetării biblice și a tendințelor sale actuale. Studiile sunt legate într-un grad corespunzător cu alte domenii teologice și, asemenea altor ramuri ale teologiei, au o dimensiune interdisciplinară.... [-]

Republica Cehă Prague
Octombrie 2019
Engleză,Germană
La zi
4 ani
Campus
Online & Campus Combinate
Citiți mai multe în limba engleză
Charles University Protestant Theological Faculty

Scopul studiilor doctorale în domeniul teologiei istorice și sistematice este ca elevii să cultive, în mod obișnuit, pentru studii avansate, capacitatea lor de a gândi te ... [+]

Scopul studiilor doctorale în domeniul teologiei istorice și sistematice este ca elevii să cultive, în mod obișnuit, pentru studii avansate, capacitatea lor de a gândi teologic și de a-și aprofunda cunoștințele despre tradiția teologică în dimensiunile sale istorice și sistematice pe un expert nivel. Elevii învață să analizeze critic și să reflecteze asupra cunoștințelor dobândite și a metodelor utilizate în domeniul lor și să le interpreteze atât în contextele lor specifice, cât și în mediile interdisciplinare ale cunoașterii științifice contemporane. În funcție de subiectul proiectului lor de disertație, studiile lor se concentrează pe un anumit domeniu specializat al teologiei istorice sau sistematice (de exemplu, istoria bisericii, istoria dogmei, teologia sistematică sau dogmatica), dar în același timp păstrează lățimea adecvată a vederii și orientarea interdisciplinară care aparține tuturor ramurilor teologiei.... [-]

Republica Cehă Prague
Octombrie 2019
Engleză,Germană
La zi
4 ani
Campus
Online & Campus Combinate
Citiți mai multe în limba engleză
Charles University Protestant Theological Faculty

Scopul studiilor de doctorat în domeniul teologiei practice și ecumenice și eticii teologice este ca studenții să cultive, în mod obișnuit pentru studii avansate, capacit ... [+]

Scopul studiilor de doctorat în domeniul teologiei practice și ecumenice și eticii teologice este ca studenții să cultive, în mod obișnuit pentru studii avansate, capacitatea lor de a gândi teologic și de a-și aprofunda cunoștințele despre tradiția teologică în ecumenic, practic, și dimensiuni etice la nivel de experți. Elevii învață să analizeze critic și să reflecteze asupra cunoștințelor dobândite și a metodelor utilizate în domeniul lor și să le interpreteze atât în contextele lor specifice, cât și în mediile interdisciplinare ale cunoașterii științifice contemporane. În funcție de subiectul proiectului lor de disertație, studiile lor se axează pe specializarea relevantă în domeniul teologiei ecumenice sau practice (de exemplu, homiletică, catehetică, poimenică, ecleziologie practică, imnologie sau missiologie) sau etică teologică sau creștin munca socială (diaconia). În același timp, totuși, ei păstrează lățimea vizibilă și orientarea interdisciplinară care se referă la toate ramurile teologiei.... [-]

Republica Cehă Prague
Octombrie 2019
Engleză,Germană
La zi
4 ani
Campus
Online & Campus Combinate
Citiți mai multe în limba engleză

Charles University in Prague